Home » Selectieve eters
Mensen die mij kennen, weten dat ik écht een zomermens ben. Ik voel graag de warmte van de zon op mijn huid en geniet van de koude drankjes op de lange avonden. Wanneer ik denk aan een ideale zomer waan ik mij al snel in Italië, het liefst Toscane, tussen het geritsel van de krekels. Aan een tafeltje met een spierwit tafelkleed en een prachtig uitzicht. Een salade Caprese en een goed glas wijn. De geur van de verse basilicum onder mijn neus en de smaak van volle tomaten, romige mozzarella en frisse olijfolie.
Zie jij jezelf daar nu ook al helemaal zitten of zijn er aspecten die voor jou niet zo ideaal zijn?
Moet jij er niet aan denken om rauwe tomaten te eten of maak je je nu al druk om de blaadjes basilicum die aan je tong of gehemelte blijven plakken? Dan kan het zomaar zo zijn dat je dit sensorisch niet zo’n groot succes vindt. Je bent namelijk vast in staat om dit op een veilige manier te verwerken. Motorisch gezien is er niets aan de hand. Tijdens het eten worden we blootgesteld aan ontzettend veel prikkels. Hoe klinkt het als ik kauw en welke geluiden zijn er nog meer om mij heen? Hoe ziet het eten eruit en wat zie ik allemaal nog meer terwijl ik aan mijn tafeltje zit? Hoe ruikt het en hoe ruiken de mensen aan het tafeltje naast mij? Denk aan heftige parfum of misschien wel zweet. Hoe voelt het als ik mijn vork in het eten prik of als ik de eerste hap in mijn mond heb en er een pitje van de tomaat in mijn achterste kies blijft hangen? Heb ik eigenlijk wel honger of heb ik misschien toch buikpijn? Zomaar wat voorbeelden van sensorische informatie die binnen kan komen tijdens een eetmoment.
Onderzoek toont aan dat mensen met autisme aanzienlijk vaker eetproblemen hebben dan mensen zonder autisme. Er is regelmatig een sterke voorkeur voor bepaalde soorten en/of merken voeding. Daarnaast speelt de structuur/textuur, kleur of smaak een grote rol in wat ze graag wel of liever niet eten. Het zien en/of proberen van nieuwe voeding kan ontzettend spannend zijn, waardoor stress en angst al snel op de voorgrond staan. Sommige eten weinig en houden er vaste rituelen op na. Thomas Fondelli, psycholoog, schreef er zelfs een boek over.
We weten dat de prikkelverwerking (sensorische informatieverwerking) bij mensen met autisme anders verloopt. Daar waar wij gemakkelijk en soms zelfs onbewust prikkels kunnen filteren, gaat dat bij deze doelgroep niet altijd vanzelf. Wanneer een kind weinig of onvoldoende gevarieerd eet kun je je als ouder, maar ook als zorgverlener al snel zorgen maken en dat is niet onterecht! Dit kan namelijk leiden tot een te kort aan essentiële voedingstoffen of zelfs ondervoeding.
Een logisch gevolg is dat het lichaam hierdoor minder goed kan functioneren en een kindje achterblijft in zijn groei. Als er te veel van ongezonde voeding wordt gegeten kan er overgewicht en mogelijk zelfs diabetes of hart- en vaatziekten ontstaan. Dit zijn vooral medische gevolgen, maar denk ook aan de sociale gevolgen. Bijvoorbeeld niet mee kunnen eten tijdens een traktatie van een groepsgenootje of op de verjaardag van een familielid.
Maak je je zorgen over jouw kindje of over een kindje van jouw groep? De locaties in Den Haag hebben een samenwerkingsverband met een ervaren diëtiste en zij denkt graag met ons mee!
Wil je meer weten over hoe wij selectieve eters kunnen helpen? Lees dan hier onze post op Instagram! Daar geven we je graag wat tips and tricks!
Janna is in 2014 afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam als allround logopediste. De eerste vijf jaar is zij werkzaam geweest in de vrije vestiging. Janna heeft meerdere cursussen gevolgd op het gebied van eet- en drinkproblemen en is nauw betrokken geweest op de dagbehandeling in Moerwijk en momenteel op de dagbehandeling locatie in Rotterdam Zuid.