Leer meer over ontwikkelingstoornissen

Wat is een ontwikkelingsstoornis?

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig, speels en zitten vol energie. Maar soms verloopt de ontwikkeling niet zoals verwacht. Dit kan te maken hebben met een (vermoeden van) ontwikkelingsstoornis. Een complexe categorie van aandoeningen die invloed hebben op het gedrag, de communicatie en de sociale interactie van een kind. 

Shape

Stof om over na te denken

"Als de maatschappij zich richt op het kunnen in plaats van op de handicap, dan zijn er veel dingen mogelijk... liefde en acceptatie is de sleutel."

“Een kind met speciale behoeften zal je inspireren om een ​​speciaal soort persoon te zijn.”

Kindermusik

Wat zijn ontwikkelingsstoornissen?

Ontwikkelingsstoornissen zijn neurologische aandoeningen die invloed hebben op de manier waarop een kind groeit, leert en zich gedraagt. Ze kunnen zich op verschillende manieren manifesteren, variërend van problemen met communicatie en taal, tot moeite met sociale interacties en repetitief gedrag. Enkele veelvoorkomende ontwikkelingsstoornissen zijn autismespectrumstoornis (ASS), ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), dyslexie en intellectuele ontwikkelingsstoornissen.

Vroegtijdige hulp ontwikkelingsstoornis

Vroege inzet van de juiste hulp bij ontwikkelingsstoornissen is belangrijk voor een effectieve interventie. Ouders en verzorgers spelen hierbij een belangrijke rol. Het herkennen van tekenen zoals vertraagde spraakontwikkeling, moeite met sociale interactie of herhaaldelijk (probleem) gedrag kan wijzen op een onderliggende stoornis. Door deze signalen tijdig op te merken, kunnen ouders en professionals ingrijpen en het kind de juiste ondersteuning bieden om zijn of haar vaardigheden te ontwikkelen en toe te passen in verschillende omgevingen.

Mijn kind met een ontwikkelingsstoornis komt thuis te zitten

Het is een nachtmerrie voor veel ouders: je kind is leerplichtig, maar kan niet meedraaien op school. Niet omdat het niet wil, maar omdat het simpelweg niet gaat. Voor kinderen met een ontwikkelingsstoornis zoals autisme en ADHD kan het onderwijssysteem soms te veel zijn. Het gevolg? Ze komen thuis te zitten, zonder passend onderwijs. 

Te grote klassen, veel prikkels, prestatiedruk en een gebrek aan maatwerk zorgen ervoor dat ze steeds verder uitvallen.

Wat kun je doen als ouder?

Als je kind thuis komt te zitten, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen:

  • Blijf in gesprek met school en vraag om een overleg met de leerplichtambtenaar en een deskundige, zoals een orthopedagoog of jeugdconsulent.
  • Onderzoek de mogelijkheden voor maatwerk, denk hierbij aan een tussenvoorziening zoals Op Weg Jeugdhulp. 
  • Vraag hulp aan instanties zoals het samenwerkingsverband passend onderwijs of jeugdhulpverlening. Zij kunnen soms alternatieve trajecten aanbieden.

 

Een systeem dat niet voor iedereen werkt

In Nederland geldt de leerplicht, maar voor veel kinderen is de realiteit dat onderwijs simpelweg niet passend te maken is binnen de huidige systemen. Dit betekent dat er meer maatwerkoplossingen nodig zijn en dat de samenwerking tussen ouders, scholen en instanties verbeterd moet worden. Want ieder kind heeft recht op ontwikkeling in de vorm die het best bij hen past.

Herken jij deze situatie? Dan is het belangrijk om te weten dat je niet alleen staat. Meer informatie over ons zorgaanbod kun je hier vinden. 

Waarom Op Weg Jeugdhulp?

Iedereen is uniek en bewandelt zijn eigen route | Bij Op Weg Jeugdhulp  geloven we dat iedereen zich kan ontwikkelen en er altijd kansen zijn om te groeien. Plezier, motivatie en een gevoel van veiligheid zijn essentieel om tot leren te komen. Elke stap, groot en klein, is van grote waarde en alle successen mogen gevierd worden. Op lange termijn ziet Op Weg Jeugdhulp zich als een organisatie die een brug heeft geslagen tussen zorg en onderwijs!

Shape
Shape

Maak kennis

Leer op Weg Jeugdhulp kennen

Op Weg Jeugdhulp is een behandel- en begeleidingscentrum voor kinderen met (vermoeden van) een ontwikkelingsstoornis of gedragsproblematiek.

Bij Op Weg Jeugdhulp geloven we dat ieder kind zich kan ontwikkelen en er altijd kansen zijn om te groeien. Plezier, motivatie en een gevoel van veiligheid zijn essentieel om tot leren te komen. Elke stap, groot en klein, is van grote waarde. De pure waardering van de kinderen en het hechte teamwork maken elke dag tot een groeiend succes. Stappen worden samen gemaakt én gevierd! 

Dagbehandeling

Dagbehandeling is bedoeld voor kinderen van 3 tot 8 jaar met (vermoeden van) een ontwikkelingsstoornis.

Ambulante jeugdhulp

Op Weg Jeugdhulp kijkt met u mee welke hulpvragen u precies heeft en stelt een behandelplan op.

Direct aanmelden

Benieuwd of Op Weg Jeugdhulp passende zorg kan bieden aan uw kind of cliënt?

Veelgestelde vragen

Waar kan ik mijn kind/cliënt aanmelden?

Via de contactpagina op deze website. Klik op de regio waar je het kind wilt aanmelden en vul vervolgens correct het aanmeldformulier in. Let op: het wijkteam/jeugdteam moet bij de aanmelding betrokken zijn. Voor ambulante jeugdhulp kun je hier aanmelden. Ook hier dient het aanmeldformulier correct te worden ingevuld.

Kan mijn kind ook begeleiding krijgen op zwemles/de BSO/logeeropvang?

Ja dat kan! Ambulante begeleiding vindt plaats in de vertrouwde omgeving van de jeugdigen. Bij ambulante begeleiding worden vaak alle gezinsleden betrokken, zodat iedereen een bijdrage kan leveren en kan profiteren van de begeleiding. Dit helpt ouders en kinderen om samen te werken aan hun doelen. 

Wat is jullie doelgroep?

De dagbehandeling van Op Weg Jeugdhulp is er voor kinderen met (vermoeden van) een ontwikkelingsstoornis en richt zich primair op de instroom van kinderen tussen de 3 tot 8 jaar. Lees daar hier meer over.

Bij ambulante jeugdhulp ligt onze expertise op het gebied van begeleiding van jeugdigen tussen 0 en 12 jaar met (een vermoeden van) een ontwikkelingsstoornis of een achterstand in hun ontwikkeling. 

Is er een wachtlijst?

Indien er wel een wachtlijst is, verwijzen wij je door naar andere organisaties in de regio.

Voor de dagbehandeling kun je contact opnemen met de locatie bij jou in de buurt.

Voor ambulante jeugdhulp kun je contact opnemen met de teamleider ambulante jeugdhulp om navraag te doen naar de actuele wachtlijst.

Wat is het verschil tussen dagbehandeling bij Op Weg Jeugdhulp en een KDC?

Een KDC is er voor kinderen met een (ernstig) verstandelijke beperking tot 18 jaar. Er worden verschillende methodieken toegepast en er wordt ook zorg geboden aan kinderen met een lichamelijke beperking. Op Weg Jeugdhulp richt zich op jonge kinderen tot 8 jaar die op dit moment niet naar school kunnen. We werken ontwikkelingsgericht door middel van gedragsanalyse in 1 tot 2 jaar naar een passende vervolgplek binnen het onderwijs. Op Weg Jeugdhulp biedt geen zorg aan kinderen met een lichamelijke beperking.

Wanneer zijn jullie gesloten?

Alle locaties zijn op volgende data gesloten:

  • Nieuwjaarsdag | woensdag 1 januari 2025
  • Tweede paasdag | maandag 21 april
  • Bevrijdingsdag | maandag 5 mei
  • Hemelvaartsdag | donderdag 29 mei
  • Tweede Pinksterdag | maandag 9 juni 2025 
  • Feestdagen- collectieve sluitingsweek | donderdag 25 december tot en met donderdag 1 januari 2026

Let op: het hoofdkantoor is ook gesloten op de hierboven genoemde data. 

Deze website maakt gebruik van cookies, als je doorgaat op de website ga je hiermee akkoord.