Ondersteunende communicatie

Ondersteunde communicatie, ook wel OC genoemd, verwijst naar allerlei vormen van communicatie.

Logopedie en ondersteunende communicatie

Het is inmiddels officieel herfst. Waarschijnlijk hebben de meesten van jullie de zomerkleding opgeborgen en alvast de winterjassen uit de kast getrokken. Sommigen vinden het heerlijk om tijdens dit seizoen onder een dekentje te kruipen met een grote kop thee. Zelf vind ik het wat lastiger om afscheid te nemen van de zomer, maar oktober is zo’n vervelende maand nog niet. Het is namelijk de maand van de ondersteunde communicatie!

 

Wat is ondersteunende communicatie (OC)?

Ondersteunde communicatie, ook wel OC genoemd, verwijst naar allerlei vormen van communicatie. Denk hierbij aan lichaamstaal, voorwerpen, ondersteunende gebaren, foto’s, pictogrammen en communicatiehulpmiddelen (spraakcomputers, iPads of tablets).

Jaarlijks wordt ondersteunde communicatie in deze maand wereldwijd door verschillende organisaties onder de aandacht gebracht.

Mijn passie voor ondersteunende communicatie bij Op Weg Jeugdhulp

Sinds mijn werkzame jaren bij Op Weg Jeugdhulp heb ik een passie voor OC ontwikkeld. Het voelt als mijn missie om OC voor ieder kind toegankelijk te maken. Op al onze locaties wordt ondersteunde communicatie steeds meer toegepast. De logopedisten hebben dit jaar zelfs een verbeterplan opgesteld.

Wanneer wij een communicatiehulpmiddel voor een kind willen aanvragen, moet dit goedgekeurd worden door een zorgverzekeraar. Helaas wordt zo’n aanvraag nog wel eens afgekeurd. Wij als logopedisten zijn hier altijd behoorlijk van ondersteboven, want hoe kan iemand nu een ander het recht op spreken ontnemen?! Help mee om dit in de toekomst te voorkomen en teken snel de petitie op (petities.nl): https://petities.nl/petitions/vergoed-alle-spraakcomputers-iedereen-een-stem?locale=nl

Een dag meelopen met een logopedist

Op maandag 3 oktober heb ik een dag meegelopen met oud-collega, Nienke Hermans. Zij werkt momenteel als logopedist bij Basalt en behandelt kinderen op het tyltylcentrum ‘De Witte Vogel’ in Den Haag. Zij werkt met veel verschillende vormen van OC.

meer weten over logopedie bij Op Weg Jeugdhulp?

Klik dan hier

Janna Noordzij

Janna is in 2014 afgestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam als allround logopediste. De eerste vijf jaar is zij werkzaam geweest in de vrije vestiging. Janna heeft meerdere cursussen gevolgd op het gebied van eet- en drinkproblemen en is nauw betrokken geweest op de dagbehandeling in Moerwijk en momenteel op de dagbehandeling locatie in Rotterdam Zuid.

Deze website maakt gebruik van cookies, als je doorgaat op de website ga je hiermee akkoord.