Voordelen van sensorisch speelgoed bij een kind met een ontwikkelingsstoornis

Wat is sensorisch speelgoed en hoe werkt het?

Sensorisch speelgoed werkt door verschillende texturen, kleuren, geluiden, geuren en vormen te combineren. Dit helpt onder andere kinderen met een ontwikkelingsstoornis om prikkels beter te verwerken en hun omgeving op een speelse manier te ontdekken. Sensorisch speelgoed biedt kinderen met een ontwikkelingsstoornis de ruimte om spelenderwijs te leren en zich op een veilige manier te ontwikkelen, wat vooral nuttig kan zijn in zowel thuissituaties als therapeutische settings zoals op de dagbehandeling bij Op Weg Jeugdhulp. 

De voordelen van sensorisch speelgoed

Sensorisch speelgoed kan voor kinderen met een ontwikkelingsstoornis (zoals autisme en ADHD) ontzettend waardevol zijn. De voordelen zijn breed en kunnen hen helpen op zowel emotioneel, cognitief als motorisch vlak. Hier zijn een paar voordelen:

Verbeterde sensorische verwerking

Sensorisch speelgoed helpt kinderen om beter om te gaan met verschillende prikkels. Kinderen die moeite hebben met het verwerken van zintuiglijke informatie kunnen dankzij dit speelgoed geleidelijk leren omgaan met geluiden, texturen, kleuren, geuren en bewegingen, waardoor ze zich comfortabeler voelen in hun omgeving.

Ontwikkeling van motoriek

Veel soorten sensorisch speelgoed vereisen bewegingen zoals knijpen, kneden, trekken of rollen. Dit helpt kinderen hun fijne motoriek (vingerbewegingen en handvaardigheid) of grove motoriek (coördinatie en balans) te ontwikkelen.

Bevordering van sociale vaardigheden

Sensorisch speelgoed kan ook in groepsverband worden gebruikt, waardoor kinderen leren om samen te spelen, hun beurt te nemen en samen te werken. 

Stimulering van taal en communicatie

Sensorisch speelgoed biedt vaak aanleiding voor interactie en taalontwikkeling, vooral wanneer ouders of begeleiders samen spelen. Het gebruik van speelgoed dat verschillende kleuren, vormen en texturen heeft, kan kinderen helpen nieuwe woorden te leren en hun communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.

Kortom, sensorisch speelgoed biedt kinderen met een ontwikkelingsstoornis een waardevolle kans om op hun eigen manier te ontdekken en leren. Het ondersteunt hun groei en ontwikkeling op een manier die aansluit bij hun unieke behoeften en kan zowel thuis als in therapeutische settings worden ingezet.

Sensorisch speelgoed voor een kind met een ontwikkelingsstoornis

Als je sensorisch speelgoed wilt kopen voor een kind met een ontwikkelingsstoornis, zijn er verschillende factoren om in gedachten te houden. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het kiezen van sensorisch speelgoed:

Tips voor het kopen van sensorisch speelgoed
  • Kies op basis van de behoefte van het kind
    Elk kind heeft unieke sensorische behoeften.  Heeft het kind baat bij visuele prikkels, zoals kleuren en licht? Of zijn tactiele prikkels belangrijker, zoals texturen en druk? 
  • Let op de veiligheid
    Zorg dat het speelgoed veilig is en bij de leeftijd en ontwikkelingsfase van het kind past. Vermijd speelgoed met kleine onderdelen voor jongere kinderen en check of materialen niet giftig zijn, vooral als het kind geneigd is om dingen in de mond te stoppen.  Let ook op keurmerken zoals CE-markeringen, die aangeven dat het speelgoed aan Europese veiligheidsnormen voldoet.
  • Kies duurzame materialen
    Sensorisch speelgoed krijgt vaak intensief gebruik, dus kies voor kwalitatieve en duurzame materialen die lang meegaan. Duurzaam speelgoed van bijvoorbeeld hout of stevig siliconen kan goed tegen een stootje en gaat vaak langer mee dan goedkopere alternatieven.
  • Probeer verschillende soorten prikkels uit
    Het kan waardevol zijn om verschillende soorten sensorisch speelgoed in huis te hebben. Probeer bijvoorbeeld speelgoed dat tactiele, visuele en auditieve prikkels biedt. Zo ontdek je welk speelgoed het beste bij het kind past. Je kunt een mix proberen, zoals knijpspeelgoed, lichtgevende items, muziekspeeltjes of verzwaarde dekens.

Meer weten over ontwikkelingsstoornis bij kinderen?

De dagbehandeling van Op Weg Jeugdhulp is er voor kinderen met (vermoeden van) een ontwikkelingsstoornis en richt zich primair op de instroom van kinderen tussen de 3 en 8 jaar oud. Meer lezen over ontwikkelingsstoornissen? Klik dan op de knop hieronder! 

Deze website maakt gebruik van cookies, als je doorgaat op de website ga je hiermee akkoord.