Als de maatschappij zich richt op het kunnen in plaats van op de handicap, dan zijn er veel dingen mogelijk... liefde en acceptatie is de sleutel.

Wat is ABA?

Bij Op Weg Jeugdhulp werken we volgens de principes van Applied Behavior Analysis (ABA) om kinderen stap voor stap te begeleiden in hun ontwikkeling en functioneren. ABA is een vorm van intensieve gedragstherapie. ABA wordt vaak in verband gebracht met autisme maar geeft ook grote vooruitgang bij bijvoorbeeld kinderen met een ontwikkelingsachterstand of andere gedrags- of leermoeilijkheden. 

Bij Op Weg Jeugdhulp mogen kinderen zichzelf zijn en passen wij de behandeling aan op wat bij het kind aansluit.  

Er zijn meerdere begeleidingsvormen die onderdeel kunnen zijn van een ABA-programma. Deze begeleidingsvormen zijn gebaseerd op de gedragsprincipes van ABA. Voor meer info over begeleidingsvormen zie begeleidingsvormen.

ABA kenmerkt zich door 7 uitgangspunten. De effectiviteit van ABA is wetenschappelijk bewezen. Uit het rapport van de Gezondheidsraad (2009) blijkt bijvoorbeeld dat ABA het meest effectief is bij het verbeteren van cognitieve, communicatie en sociale vaardigheden en het verminderen van probleemgedrag bij kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). 

Aanmelden voor de dagbehandeling

Op Weg Jeugdhulp vindt dat ieder kind recht heeft op ontwikkeling. Ook met autisme of een andere vorm van een ontwikkelingsstoornis.

Voordelen van ABA

ABA, oftewel Applied Behavior Analysis, biedt veel voordelen voor onze doelroep. Deze methodiek helpt bij het verbeteren van cognitieve, communicatie- en sociale vaardigheden door gestructureerde en op maat gemaakte interventies. Kinderen ontwikkelen betere gedragsstrategieën, vergroten hun zelfredzaamheid en ervaren een betere levenskwaliteit.  ABA is wetenschappelijk onderbouwd en zorgt voor meetbare vooruitgang, waardoor kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen binnen een ondersteunende omgeving.

ABA certificering

De behandelaren die werken bij Op Weg Jeugdhulp werken onder een speciale certificering op het gebied van toegepaste gedragsanalyse (ABA). Hiermee wordt de kwaliteit van de behandeling gewaarborgd 

Een post-master of post-bachelor opleiding wordt door iedere behandelaar gevolgd. Het werken onder supervisie en het afleggen van een examen maken deel uit van de certificering.  

Er zijn twee verschillende instanties die de certificering overzien: 

The Behavior Analyst Certification Board (https://www.bacb.com/

The Qualified Applied Behavior Analysis Credentialing Board (https://qababoard.com/

De certificering bestaat op verschillende niveaus, zo kunnen zowel de senior als de junior behandelaren hiervoor in aanmerking komen.  

Nadat het certificaat is behaald houden de behandelaren hun kennis op het gebied van ABA op peil door het volgen van verplichte nascholing. 

ABA begeleidingsvormen

ABA is een (toegepaste) wetenschappelijke stroming van waaruit procedures zijn gevormd die veranderingen in gedrag teweegbrengen. Er zijn meerdere methodieken en begeleidingsvormen welke dezelfde basisprincipes van ABA delen. Zo zijn er meerdere begeleidingsvormen die onderdeel kunnen zijn van een ABA programma, zoals Early Intensive Behavior Therapy (EIBI), Pivotal Response Training (PRT), Verbal Behavior, Discrete Trial Training (DTT) en Natural Environment Training (NET). Deze begeleidingsvormen zijn gebaseerd op de gedragsprincipes van ABA. 

Onderstaande links verwijzen u door naar externe websites met informatie over deze begeleidingsvormen.   

7 uitgangspunten van ABA

Naslagwerk

  • Cooper, J. & Heron, T. & Heward, W. (2020). Applied Behavior Analysis. 3rd Pearson Education Limited
  • Huskens, B. & Didden, R. (2015). Applied behavior analysis bij kinderen en adolescenten met autisme. Een inleiding voor ouders, begeleiders en leerkrachten. Ccd Uitgevers.

Aanmelden ambulante jeugdhulp

U kunt uw kind/cliënt hier aanmelden voor ambulante jeugdhulp.

Ambulante jeugdhulp

Onze ambulante begeleiding is flexibel. Bij het kind thuis, op school of elders. Gewoon, waar het fijnst is.
Aanmelden

Aanmelden dagbehandeling

U kunt uw kind/cliënt hier aanmelden voor de dagbehandeling.

Dagbehandeling

Op de dagbehandeling staat een multidisciplinair team voor u klaar.
Aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies, als je doorgaat op de website ga je hiermee akkoord.