Tenminste tweejaarlijks houdt Op Weg een cliënttevredenheidsonderzoek onder de ouders van Op Weg. Op deze manier meten we of de werkwijze en het aanbod nog steeds naar tevredenheid zijn.
Kwaliteit
Bij Op Weg vinden we dat elke jeugdige recht heeft op ontwikkeling en we geloven dat elke jeugdige zich kan ontwikkelen. Het is voor ons belangrijk dat de werkwijze hierbij aansluit en we ons handelen kunnen verantwoorden. We streven er daarom naar elke dag persoonlijke en veilige zorg te leveren van een zo’n hoog mogelijk, kwalitatief niveau. Dit doen we niet alleen door het volgen van protocollen en richtlijnen, maar vooral door continue bezig te zijn met wat goed gaat en beter kan. Een belangrijke bron zijn de resultaten van ervaringen van jeugdigen, ouders en medewerkers en de evaluaties over de ontwikkeling van jeugdigen.
Kwaliteit lever je niet alleen, daarom stimuleren we de betrokkenheid en het kwaliteitsbewustzijn van alle medewerkers. We geloven dat iedere medewerker kwaliteiten heeft die ons kunnen helpen om elke dag beter te worden. Zo staan we samen sterk in kwaliteit!
HKZ Keurmerk
Bij Op Weg vinden we het belangrijk om de kwaliteit van onze diensten toetsbaar en aantoonbaar te maken. In 2023 willen we ons daarom HKZ certificeren. De HKZ normen zijn niet de enige normen waar we aan (willen) voldoen. Daarom houden we overige regel- en wetgeving continue bij op veranderingen.
Elektronisch cliëntendossier (ECD)
Ouders/opvoeders en na toestemming eventueel andere direct betrokkenen worden op de hoogte gehouden van de begeleiding via rapportages in het ECD. Alle gegevens van de jeugdige worden bewaard in deze beveiligde omgeving, zoals de zorgplannen, evaluaties en rapportages van de doelen. Ook alle formulieren en overeenkomsten worden hierin veilig bewaard en gedeeld met ouders/opvoeders.
Cliënttevredenheidsonderzoek
Meldcode
Bij Op Weg kan het voorkomen dat er zorgen zijn rond de veiligheid van een jeugdige. Op dat moment kan Op Weg de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling starten. Dit is een stappenplan waarin staat hoe wij omgaan met het signaleren en melden van (vermoedens van) huiselijk geweld en kindermishandeling. Volgens de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling dienen wij deze meldcode te hebben én het gebruik hiervan te bevorderen.
Verwijsindex
Op Weg verwerkt de gegevens van de jeugdige in de Verwijsindex. De Verwijsindex is een systeem waarin Op Weg kan zien welke andere partijen betrokken zijn bij een jeugdige.

AVG
Om goede en volledige zorg te kunnen leveren, heeft Op Weg gegevens van (toekomstige) cliënten nodig. We maken gebruik van een contactformulier op onze website en iedere client heeft zijn eigen elektronisch dossier. Wij gaan vertrouwelijk om met de gegevens van onze cliënten en houden ons aan de Europese Privacywet (AVG). Dat betekent dat wij de volgende regels hebben:
- Wij bewaren alleen gegevens die nodig zijn voor de dienstverlening;
- Wij verwijderen alle gegevens wanneer de bewaartermijn is verstreken;
- Wij zorgen voor goede beveiliging van alle dossiers;
- Wij vragen toestemming (wanneer dat nodig is) voor het delen van gegevens;
- Wij respecteren de privacyrechten van alle cliënten.
Lees het volledige privacyreglement voor meer informatie over hoe wij omgaan met gegevens en uw privacy.
Zie de privacyverklaring hieronder om te lezen hoe wij omgaan met de privacy omtrent de inzage in cliëntdossiers.
Complimenten/klachten
Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze dienstverlening. Dit horen wij uiteraard graag terug. Mocht u echter een klacht hebben dan kunt u daar verschillende dingen mee doen. Wij gaan graag met u in gesprek om de inhoud van de klacht te horen. U kunt een gesprek aanvragen met een begeleider of teamleider. Samen gaan we op zoek naar een oplossing.
U kunt ook altijd ondersteuning krijgen als u iets met uw klacht wilt doen, of als u toch besluit om uw klacht met iemand anders te bespreken. Op Weg biedt hiervoor onderstaande mogelijkheden, zie hiervoor het klachtenreglement.
Klachtenfunctionaris
Klachtencommissie
Geschillencommissie zorg
Klachtenreglement
Jeugdstem
Kinderombudsman
Klachtenfunctionaris
Margriet Maris is een onafhankelijke klachtenfunctionaris en tevens cliëntvertrouwenspersoon. U kunt bij Margriet terecht met vragen, problemen of klachten over de zorg- en dienstverlening of de bejegening. U krijgt informatie en wordt geadviseerd bij het vinden van een oplossing. Ook kunt u ondersteuning krijgen bij het indienen van een (formele) klacht.
U kunt een afspraak maken per email via margriet@hetvolstevertrouwen.nl of telefonisch 06 5116 6161. De afspraak kan plaatsvinden op het kantoor van het ABA Huis, op kantoor of op een plek die u prettig vindt.
Klachtencommissie
Een andere mogelijkheid is dat u uw klacht naar de klachtencommissie stuurt. Op Weg is aangesloten bij de klachtencommissie Quasir. De klachtencommissie is onafhankelijk en doet onderzoek naar uw klacht door alle partijen te horen. Vervolgens volgt er een uitspraak.
U kunt uw klacht indienen per e-mail via info@quasir.nl of telefonisch 085 487 4012.
Geschillencommissie zorg
Blijft uw klacht bestaan, dan kunt u ook nog contact opnemen met de geschillencommissie zorg. Op Weg is aangesloten bij de geschillencommissie zorg. Dit is een landelijke onafhankelijke commissie. De voorwaarde is wel dat u eerst uw klacht heeft geuit bij Op Weg, de klachtenfunctionaris en/of de klachtencommissie.
U kunt uw klacht indienen via de website www.degeschillencommissie.nl of telefonisch 070 310 53 80.
De klachtenfunctionaris en commissies gaan vertrouwelijk om met uw informatie. Ze hebben een onafhankelijke positie en doet niets zonder uw toestemming. Ze hoeven geen verantwoording af te leggen aan directie, teamleiders of andere medewerkers van Op Weg.
Eenmaal per jaar leggen zij verantwoording af via een jaarverslag. De gegevens in dat verslag zijn anoniem en niet terug te voeren op de betrokken personen.
Klachtenreglement
Op Weg heeft een klachtenreglement waarin bovenstaande informatie uitgebreid aan u wordt uitgelegd. Klik hier voor het klachtenreglement.
Jeugdstem
Over Jeugdstem
Jeugdstem is de organisatie van vertrouwenspersonen in de jeugdzorg. Iedereen die te maken heeft met jeugdzorg en daar vragen over heeft, kan bij ons terecht. Voor informatie, advies of ondersteuning. Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen met vragen of klachten naar een vertrouwenspersoon. Een vertrouwenspersoon kan meegaan naar gesprekken met de gemeente of een hulpverlener. Ook helpt de vertrouwenspersoon met het indienen van een klacht bij een klachtencommissie of bij het bezwaar maken bij de gemeente.
Ondersteuning door de vertrouwenspersoon van Jeugdstem is gratis. Jeugdstem is een zelfstandige stichting, de vertrouwenspersonen zijn niet in dienst van een instelling voor jeugdzorg.
Een Jeugdstem vertrouwenspersoon:
· geeft informatie en advies aan jongeren, ouders en verzorgers en legt uit hoe de jeugdzorg werkt;
· ondersteunt cliënten bij klachten over de jeugdzorg;
· geeft informatie over rechten en rechtspositie in de jeugdzorg;
· draagt bij aan verbetering van de kwaliteit van de jeugdzorg.
Zo bereik je Jeugdstem
· Bel gratis naar 088 – 555 1000
· Chat met een vertrouwenspersoon via www.jeugdstem.nl. De chat is open van maandag t/m donderdag van 16.00-20.00 uur en op vrijdag van 15.00-17.00 uur.
Kinderombudsman
De Kinderombudsman behandelt vragen en klachten over de gemeente en over aanbieders op het gebied van jeugdhulp en onderwijs. Per gemeente is een kinderombudsman beschikbaar. U kunt een beroep doen op de kinderombudsman als u het bijvoorbeeld niet eens bent met de uitspraak van de onafhankelijke klachtencommissie.
Weten wanneer u nog meer de Kinderombudsman kan inschakelen? Hieronder vindt u de contactgegevens van de landelijke Kinderombudsman.
Landelijke Kinderombudsman: www.dekinderombudsman.nl
Telefoonnummer: 0800- 8765432 (tussen 12.00 uur – 17:00 uur bereikbaar)
Complimenten en tips over onze dienstverlening zijn uiteraard altijd welkom.
Wij ontvangen deze graag via algemeen@opwegjeugdhulp.nl. Alvast hartelijk dank!