Bron: www.totaalmuziek.nl
We nemen u mee op een muzikale reis door de wonderlijke wereld van de Liedjeskalender. De Liedjeskalender is een unieke verzameling van 52 korte en eenvoudige liedjes, speciaal ontworpen voor kinderen van 1 tot en met 4 jaar. Elk liedje is gekoppeld aan alledaagse spelactiviteiten, waardoor het niet alleen leuk, maar ook leerzaam is. Door muziek en spel te combineren, ondersteunt de Liedjeskalender de taalontwikkeling en spraakvaardigheden van jonge kinderen op een speelse en natuurlijke manier. Deze kalender biedt ouders en logopedisten een waardevol hulpmiddel om taalvaardigheden te stimuleren en plezier te hebben met de kinderen.
De liedjeskalender kunt u hier aanschaffen. Nadat u de Liedjeskalender heeft ontvangen, scant u de QR-code op de poster en jullie kunnen samen direct meezingen met het YouTube filmpje van de muziekactiviteit. De logopedisten van Op Weg Jeugdhulp gebruiken de Liedjeskalender maar al te graag op de groepen.
Taal en (verbaal) communiceren is voor kinderen met een ontwikkelingsstoornis en/of -achterstand vaak erg lastig. Middels de vrolijke, leuke en duidelijke liedjes leren kinderen spelenderwijs communiceren. Dat maakt het communiceren leuk! Maar wat zijn de voordelen van muziek en zang tijdens de lessen logopedie?
Bij de Liedjeskalender ontvangt u een aparte brochure. Hierin staan de liedteksten en kunt u een zoekregister vinden waarmee u via een woord of thema naar een liedje kunt zoeken.
Daarnaast ontvangt u ook een e-book met daarin extra werkbladen, spelletjes en variatietips. De Liedjeskalender kunt u bijvoorbeeld ophangen in de slaapkamer van uw kind of als u op de groep staat kunt u deze ophangen in de klas. Het enige wat u hoeft te doen is een QR-code scannen en mee te zingen!
Logopedie is een gespecialiseerde vorm van therapie die zich richt op het verbeteren van spraak, taal, stem en gehoor. Bij Op Weg Jeugdhulp vinden we dat elk kind uniek is en zijn eigen communicatie-uitdagingen heeft.
Op de dagbehandeling bij Op Weg Jeugdhulp staan de logopedisten, samen met de behandelaren en groepsmedewerkers, iedere dag weer klaar om op een positieve en speelse manier de kinderen te helpen hun stem te gebruiken. Ieder kind heeft hier tenslotte het recht op, toch?
Bij Op Weg Jeugdhulp helpen wij voornamelijk bij het vergroten van de communicatieve zelfredzaamheid en het eten/drinken. Er wordt gekeken naar de communicatieve vaardigheden van een kind. Hoe communiceert het kind op dit moment en hoe kunnen we hem/haar verder helpen? Dit kan verbaal zijn, maar we maken ook gebruik van communicatiehulpmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn PECS of de Proloquo2Go. Wanneer een kind moeite heeft met bepaalde voedselstructuren of bijvoorbeeld met drinken uit een beker, kan een logopedist meedenken en een behandelplan opstellen. Dit wordt in samenwerking met de behandelaren en de mentor van het kind gedaan.