Leer meer over ontwikkelingstoornissen

Kinderen met autisme

Kinderen met autisme hebben vaak moeite met het verwerken van prikkels en het begrijpen van sociale situaties, wat hun ontwikkeling en deelname aan onderwijs kan beïnvloeden. Wanneer deze kinderen (tijdelijk) niet kunnen meedraaien in het reguliere- of speciaal onderwijs, belanden zij vaak thuis. Dit kan een grote impact hebben op hun sociale, emotionele en cognitieve groei. Het bieden van de juiste ondersteuning is in deze fase juist heel belangrijk! Met een aanpak die aansluit bij hun specifieke behoeften, zoals structuur, duidelijke communicatie en een veilige omgeving, kunnen zij stappen maken in hun ontwikkeling en uiteindelijk weer deelnemen aan onderwijs of andere vormen van dagbesteding.

Shape

Stof om over na te denken

"Wat belangrijk is, is om iedereen als individu te behandelen en te leren autisme niet te generaliseren. Bij autisme maken mensen aannames, maar het is heel breed en ieder kind is zo anders. Je moet elk kind als individu behandelen."

“Een kind met speciale behoeften zal je inspireren om een ​​speciaal soort persoon te zijn.”

Kindermusik

Wat is autisme?

Autisme, officieel bekend als autismespectrumstoornis (ASS), is een neurologische ontwikkelingsstoornis die invloed heeft op hoe iemand informatie verwerkt en de wereld om zich heen ervaart. Mensen met autisme hebben vaak moeite met sociale interactie en communicatie, vertonen herhalend gedrag en hebben specifieke interesses. Daarnaast kunnen zij over- of ondergevoelig zijn voor zintuiglijke prikkels zoals geluid, licht of aanraking.

Het is belangrijk te beseffen dat autisme niet alleen uitdagingen met zich meebrengt, maar ook sterke punten, zoals oog voor detail, analytisch denken en eerlijkheid. Met de juiste ondersteuning en begrip kunnen kinderen met autisme hun potentieel optimaal benutten en volwaardig deelnemen aan de samenleving.

Kom in contact voor passende hulp

Heeft uw kind autisme en baat bij extra ondersteuning?

Ontstaan autisme bij kinderen

Autisme, of autismespectrumstoornis (ASS), is een ontwikkelingsstoornis met diverse oorzaken. Hoewel de exacte oorzaken nog niet volledig begrepen worden, is bekend dat zowel genetische als omgevingsfactoren een rol spelen.

Genetische factoren:

Onderzoek toont aan dat genetica een significante bijdrage levert aan de ontwikkeling van autisme. Studies bij tweelingen suggereren dat genetische factoren voor 80 tot 90% bijdragen aan de ontwikkeling van autisme. Er zijn tientallen, mogelijk zelfs honderden, genen geïdentificeerd die het risico op autisme kunnen verhogen. Sommige genetische mutaties ontstaan spontaan bij het kind, zonder dat deze van de ouders zijn geërfd; dit worden de novo-mutaties genoemd.

Omgevingsfactoren:

Naast genetica kunnen bepaalde omgevingsfactoren tijdens de zwangerschap het risico op autisme verhogen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Vroeggeboorte.

  • Hoge leeftijd van de vader op het moment van conceptie.

  • Diabetes bij de moeder.

  • Verhoogde activiteit van het immuunsysteem van de moeder.

  • Blootstelling aan bepaalde giftige stoffen, zoals uitlaatgassen en pesticiden.

  • Tekort aan vitamine D bij de moeder.

  • Gebruik van bepaalde medicatie tijdens de zwangerschap, zoals valproaat, een middel tegen epileptische aanvallen.

Het is belangrijk te benadrukken dat deze factoren het risico kunnen verhogen, maar niet direct de oorzaak zijn van autisme. Het samenspel tussen genetische aanleg en omgevingsinvloeden bepaalt uiteindelijk of een kind autisme ontwikkelt.

Kortom, autisme ontstaat door een complexe interactie tussen genetische predispositie en bepaalde omgevingsfactoren, waarbij het exacte mechanisme per individu kan variëren.

Bronnen:

 

 
Shape

Maak kennis

Leer Op Weg Jeugdhulp kennen

Op Weg Jeugdhulp is een behandel- en begeleidingscentrum voor kinderen met (vermoeden van) een ontwikkelingsstoornis of gedragsproblematiek.

Bij Op Weg Jeugdhulp geloven we dat ieder kind zich kan ontwikkelen en er altijd kansen zijn om te groeien. Plezier, motivatie en een gevoel van veiligheid zijn essentieel om tot leren te komen. Elke stap, groot en klein, is van grote waarde. De pure waardering van de kinderen en het hechte teamwork maken elke dag tot een groeiend succes. Stappen worden samen gemaakt én gevierd! 

“Een kind met speciale behoeften zal je inspireren om een ​​speciaal soort persoon te zijn.”

Kindermusik

Hoe wordt autisme gediagnosticeerd?

Het diagnosticeren van autisme bij kinderen is een zorgvuldig proces dat wordt uitgevoerd door gespecialiseerde professionals, zoals een kinder- en jeugdpsychiater, gz-psycholoog of orthopedagoog.

Stappen in het diagnostisch proces:

Observatie en signalering

Consultatie

Diagnostisch onderzoek

Multidisciplinair overleg

Diagnose en advies

Het is belangrijk te benadrukken dat er geen medische test (zoals een bloedonderzoek) bestaat om autisme vast te stellen; de diagnose is gebaseerd op gedragskenmerken en ontwikkelingsgeschiedenis.

Vroege signalering en interventie zijn cruciaal voor de ontwikkeling van het kind. Bij zorgen over de ontwikkeling van uw kind is het raadzaam om tijdig professioneel advies in te winnen. 

Bronnen:

Symptomen van autisme bij kinderen

Autisme, of autismespectrumstoornis (ASS), manifesteert zich bij kinderen op diverse manieren, afhankelijk van de leeftijd en individuele verschillen. Hieronder volgt een overzicht van veelvoorkomende symptomen per leeftijdsgroep:

Kinderen tot en met 5 jaar:

Communicatie:

Niet brabbelen rond 12 maanden.

Geen losse woordjes spreken rond 16 maanden.

Geen zinnetjes van twee woorden vormen rond 24 maanden.

Weinig tot geen gebruik van gebaren zoals wijzen of zwaaien.

Sociale interactie:

Beperkt oogcontact en weinig lachen naar anderen.

Geen reactie op de eigen naam.

Weinig interesse in andere mensen; voorkeur voor objecten.

Moeite met troosten; blijft ontroostbaar.

Gedrag:

Herhaalde bewegingen, zoals fladderen met de handen.

Heftige reacties op kleine veranderingen; vasthouden aan routines.

Over- of ondergevoeligheid voor zintuiglijke prikkels (bijvoorbeeld geluiden of texturen).

Kinderen van 6 tot en met 11 jaar:

Communicatie:

Moeite met het voeren van wederzijdse gesprekken; neiging tot monologen over eigen interesses.

Letterlijk nemen van taal; moeite met begrijpen van humor, spreekwoorden en gezegdes.

Ongebruikelijke spraakpatronen, zoals monotone stem of formeel taalgebruik.

Sociale interactie:

Moeite met het maken en behouden van vriendschappen; speelt liever alleen.

Beperkt begrip van sociale regels en verwachtingen.

Weinig inzicht in en begrip van de emoties en perspectieven van anderen.

Gedrag:

Intense en beperkte interesses; bijvoorbeeld gefixeerd op één onderwerp.

Vasthouden aan routines en rituelen; moeite met veranderingen.

Over- of ondergevoeligheid voor zintuiglijke prikkels; bijvoorbeeld niet tegen harde geluiden kunnen.

Het is belangrijk te benadrukken dat niet alle kinderen met autisme alle bovengenoemde symptomen vertonen en dat de intensiteit kan variëren. Vroege herkenning en diagnose zijn écht belangrijk voor het bieden van passende ondersteuning en begeleiding. 

Shape

Passende zorg voor kinderen met autisme bij Op Weg Jeugdhulp

Op Weg Jeugdhulp is een behandel- en begeleidingscentrum voor kinderen met (vermoeden van) een ontwikkelingsstoornis. Door middel van gedragsanalyse richten wij ons op het maximaliseren van communicatieve, sociale, spel en schoolvaardigheden waar positiviteit centraal staat.

Bij Op Weg Jeugdhulp geloven wij dat íeder kind zich kan ontwikkelen en ieder kind hier ook het recht op heeft. Soms kunnen kinderen (nog) niet naar school of hebben ze op school extra begeleiding nodig. Op Weg Jeugdhulp wil deze kinderen de juiste context en de mogelijkheid bieden om zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen. 

Wilt u nog meer weten over Op Weg Jeugdhulp? Klik dan hier!

Dagbehandeling

Dagbehandeling is bedoeld voor kinderen van 3 tot 8 jaar met (vermoeden van) een ontwikkelingsstoornis.

Ambulante jeugdhulp

Op Weg Jeugdhulp kijkt met u mee welke hulpvragen u precies heeft en stelt een behandelplan op.

Direct aanmelden

Benieuwd of Op Weg Jeugdhulp passende zorg kan bieden aan uw kind of cliënt?

Veelgestelde vragen

Waar kan ik mijn kind/cliënt aanmelden?

Via de contactpagina op deze website. Klik op de regio waar u het kind wilt aanmelden en vul vervolgens correct het aanmeldformulier in. Let op: het wijkteam/jeugdteam moet bij de aanmelding betrokken zijn. Voor ambulante jeugdhulp kunt u hier aanmelden. Ook hier dient het aanmeldformulier correct te worden ingevuld.

Kan mijn kind ook begeleiding krijgen op zwemles/de BSO/logeeropvang?

Ja dat kan! Ambulante begeleiding vindt plaats in de vertrouwde omgeving van de jeugdigen. Bij ambulante begeleiding worden vaak alle gezinsleden betrokken, zodat iedereen een bijdrage kan leveren en kan profiteren van de begeleiding. Dit helpt ouders en kinderen om samen te werken aan hun doelen. 

Wat is jullie doelgroep?

De dagbehandeling van Op Weg Jeugdhulp is er voor kinderen met (vermoeden van) een ontwikkelingsstoornis en richt zich primair op de instroom van kinderen tussen de 3 tot 8 jaar. Lees daar hier meer over.

Bij ambulante jeugdhulp ligt onze expertise op het gebied van begeleiding van jeugdigen tussen 0 en 12 jaar met (een vermoeden van) een ontwikkelingsstoornis of een achterstand in hun ontwikkeling. 

Is er een wachtlijst?

Indien er wel een wachtlijst is, verwijzen wij u door naar andere organisaties in de regio.

Voor de dagbehandeling kunt u contact opnemen met de locatie bij u in de buurt.

Voor ambulante jeugdhulp kunt u contact opnemen met de teamleider ambulante jeugdhulp om navraag te doen naar de actuele wachtlijst.

Wat is het verschil tussen dagbehandeling bij Op Weg Jeugdhulp en een KDC?

Een KDC is er voor kinderen met een (ernstig) verstandelijke beperking tot 18 jaar. Er worden verschillende methodieken toegepast en er wordt ook zorg geboden aan kinderen met een lichamelijke beperking. Op Weg Jeugdhulp richt zich op jonge kinderen tot 8 jaar die op dit moment niet naar school kunnen. We werken ontwikkelingsgericht door middel van gedragsanalyse in 1 tot 2 jaar naar een passende vervolgplek binnen het onderwijs. Op Weg Jeugdhulp biedt geen zorg aan kinderen met een lichamelijke beperking.

Wanneer zijn jullie gesloten?

Alle locaties zijn op volgende data gesloten:

  • Nieuwjaarsdag | maandag 1 januari 2024
  • Tweede paasdag | maandag 1 april
  • Hemelvaartsdag | donderdag 9 mei
  • Tweede Pinksterdag | maandag 20 mei
  • Feestdagen | woensdag 25 december tot en met woensdag 1 januari 2025

Let op: het hoofdkantoor is ook gesloten op de hierboven genoemde data. 

Deze website maakt gebruik van cookies, als je doorgaat op de website ga je hiermee akkoord.